Alsem

De alsem (Artemisia absinthium) geeft de alcoholische drank absint zijn karakteristieke bittere smaak. In 1909 werd die groene likeur verboden omdat onze gezagsdragers meenden dat de drank giftig was. De beroemde schilder Vincent van Gogh (1853-1890) zou, onder invloed van de absint, zo in de war zijn geraakt dat hij zich van het leven probeerde te beroven. Ondertussen kun je absint weer gewoon in de winkel kopen. Dat is toch wel vreemd?

In het Engels heet de plant wormwood en nu zou je denken dat die naam ‘hout tegen wormen’ zou betekenen, maar dat is weer niet het geval. De oorsprong van het woord is wat duister, maar men vermoedt dat het afkomstig is uit het Germaanse wer (man) en mod (moed) en het geeft dus eigenlijk de burger moed. Bovendien is wormwood als woord een broertje van vermouth, ook al een alcoholische drank.
Maar is absint nu wel of niet giftig? Het antwoord is, zoals zo vaak, ja en nee. Het giftige bestanddeel van de absint is een monoterpeen met de naam thujone. In te grote hoeveelheden levert dat vergeetachtigheid, rusteloosheid, delirium en uiteindelijk de dood op. In kleinere hoeveelheden werken de bittere stoffen eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend en helpen bij een opgeblazen gevoel. Bovendien zou het bloedarmoede kunnen bestrijden en de nieren kunnen aanzetten tot het produceren van urine.

Vroeger dacht men dat absint, naast hallucinaties, ook nog doofheid en blindheid kon veroorzaken, maar het hoge gehalte aan het giftige kopersulfaat (om de drank groen te kleuren) en het hoge alcoholgehalte (vaak meer dan 50%) zorgden voor veel meer schade dan de alsem zelf.

Ondertussen is het thujonegehalte wettelijk beperkt en mag absint weer gewoon verkocht worden, maar niemand hoeft zich te wagen aan een bittere drank want alsem bevindt zich ook in onze Beerenburg. Het extract is precies sterk genoeg om alleen van de positieve eigenschappen te kunnen genieten.

No comments:

Post a Comment