Beerenburg vs. Iberogast

Omdat ik columns schrijf over kruiden en specerijen (zie hier), kreeg ik van een lezer de ietwat onverwachte vraag of Iberogast een goed middel zou kunnen zijn om van haar opgeblazen gevoel en andere maag- en darmklachten af te komen.
Een onderzoek was dus gewenst. Iberogast noemt zichzelf een uniek, natuurlijk geneesmiddel op basis van negen medicinale kruidenextracten. Iberogast zou effectief werken bij een combinatie van maag- en darmklachten, zoals krampen, misselijkheid, maagpijn en maagzuur. Ook zou het kunnen helpen een 'vol gevoel' te verminderen. Er is zelfs een heuse bijsluiter verzonnen. Het lijkt mij allemaal wat vaag.

In Nederland is Iberogast (uiteraard) zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Het gebruik is simpel: twintig druppels oplossen in water of vruchtensap en driemaal daags innemen. Iberogast is verkrijgbaar vanaf € 9,29 (consumentenadviesprijs). Voor een flesje van slechts 20 ml.

Maar dat is vreemd: een 'geneesmiddel' waarvan je maar twintig druppels moet innemen. Dat is geen geneesmiddel, maar slechts homeopathie, een vorm van kwakzalverij. Er zijn wat 'wetenschappelijke' onderzoeken verricht die door de fabrikant Bayer werden betaald. Het zal je niet verbazen dat er slechts positieve effecten gemeld werden. Een wél onafhankelijke bron meldt echter dat Iberogast niet zonder gevaar blijkt te zijn. Het gebruik leverde zoveel leverschade op dat een patient een levertransplantatie moest ondergaan[1].

De negen geneeskrachtige kruiden in Iberogast zijn: Bittere Scheefbloem, Engelwortel, Kamillebloem, Karwijvrucht, Citroenmelisseblad, Pepermuntblad, Stinkende Gouwekruid, Zoethoutwortel en Mariadistelvrucht.
De aantal van die kruiden komen ons heel bekend voor, want Weduwe Joustra heeft ze ook verstopt in hun beroemde Beerenburg. Daar hoef je geen 20 druppels van in te nemen, maar je kunt gewoon genieten van één of meer glaasjes van dat donkerbruine vocht. Omgerekend is Weduwe Joustra Beerenburg nog goedkoper ook.

Dat antwoord heb ik de vraagsteller ook gegeven. Koop gewoon Beerenburg in plaats van Iberogast. Beerenburg werkt minstens zo goed, is veel smaakvoller en je lever overleeft het gebruik ook nog eens. Ze vond het een goed advies.

[1] Sáez-González et al: Iberogast-Induced Severe Hepatotoxicity Leading to Liver Transplantation [Letter to the Editor] in The American Journal of Gastroenterology - 2016

No comments:

Post a Comment