Brandnetel

In Nederland komen een tweetal soorten brandnetel voor: de grote brandnetel (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens). Brandnetelsoorten komen wereldwijd voor en worden alom gezien als een lastig onkruid. Mede daardoor is het geslacht door botanici zo slecht bestudeerd dat men het er zelfs niet over eens is hoeveel soorten brandnetel er bestaan.

Het belangrijkste kenmerk van de brandnetel is natuurlijk het branderige gevoel wanneer je onverhoopt met zijn netels of brandharen in aanraking komt. Die brandharen bevatten mierenzuur, oxaalzuur en wijnsteenzuur. De hoeveelheid zuren varieert per plant en is ook afhankelijk van de soort. Van de in Nieuw Zeeland groeiende boomnetel (Urtica ferox) is bekend dat het zoveel van die zuren bevat dat het mensen kan doden.

Gelukkig valt het in ons land wel mee en gebruiken we brandnetels voor een aantal uiteenlopende toepassingen. De nadelen van de inhoudstoffen van het blad kunnen ook positief worden gebruikt en daardoor wordt de brandnetel gezien als bloedzuiverend, bloedstelpend en vochtafdrijvend. In de meeste gevallen wordt de brandnetel dan als een thee gedronken en - ik kan het weten want ik heb het getest - het drinken daarvan is nu niet direct een groot genoegen.
Brandnetels kunnen ook in de keuken worden gebruikt. Zeer jonge bladeren kunnen worden gegeten als sla en jonge brandnetelstengels zouden kunnen worden geconsumeerd als spinazie. De brandnetelsoep van jonge brandnetels wordt als zeer gezond gezien.

In het eigenwijze Friesland zijn er echter wat onverwachte manieren om echt van de brandnetel te genieten. Naast de eigenwijze Friese nagelkaas is ook de Friese brandnetelkaas een bijzonder smakelijke kaas, die op ieder kaasplankje de show zal stelen. Ook in de Friese Beerenburg ontbreekt de brandnetel niet. In zowel brandnetelkaas als Beerenburg komt de brandnetel pas echt tot zijn recht. Gezond én smakelijk.

Ja, die Friezen zijn misschien een raar volkje, maar we produceren wel veel opmerkelijke voedingswaren.

No comments:

Post a Comment