De Geschiedenis van Beerenburg

In 1645 begon Hendrik Beerenburg aan de Stroomarkt 9 te Amsterdam een groothandel in kruiden en het verpakken daarvan. De schippers op de Friese skûtsjes kochten deze pakketjes en lieten ze trekken op jenever of brandewijn. Het aftreksel kreeg de naam van de ontdekker ‘Beerenburg’ en werd gebruikt als opkikker en zelfs als medicijn. Volgens de bijsluiter waren deze ‘Opregte Maag-Kruiden’ het ideale middel tegen vele kwalen.

In 1864 is Anjenette Joustra, nadat haar man op veel te jonge leeftijd is overleden, aan het Kleinzand 32 te Sneek begonnen met het maken van Beerenburg. Zij deed dit met de kruiden én het receptuur van Hendrik Beerenburg onder de naam WEDUWE JOUSTRA BEERENBURG. Het speciaal voor haar samengestelde pakket met dertig kruiden liet zij vier weken trekken op een zachte genever. De geur, de kleur en de smaak kwamen voor de volle 100% van de kruiden af.
Nu, bijna 150 jaar later, maakt haar achter-achter-achter-kleindochter Heleen Sonnenberg nog steeds haar Beerenburg met de kruiden van de oorspronkelijke receptuur. En met een medicinale werking, want de bijsluiter zegt nog steeds: “Het is verstandig iets van dit medicijn in te nemen voordat men denkt onwel te worden”.

In 2016 werden de aandelen overgenomen door Boomsma Distilleerderij (1883) uit Leeuwarden, ook al zo'n oeroud degelijk familiebedrijf. Heleen Sonnenberg bleef gewoon de scepter zwaaien in de Sneker vestiging. Business as usual, zouden de Engelsen zeggen. Heleen zegt gewoon Tsjoch! en werkt door aan de toekomst. En aan de Beerenburg.

Veel meer informatie is hier te vinden.

No comments:

Post a Comment