De Geschiedenis van Beerenburg

Al in 1645 begon Hendrik Beerenburg aan de Stroomarkt 9 te Amsterdam een kleine groothandel in kruiden en het verpakken daarvan. De schippers op de Friese skûtsjes kochten deze pakketjes en lieten ze trekken op jenever of brandewijn. Het aftreksel kreeg de naam van de ontdekker ‘Beerenburg’ en werd gebruikt als opkikker en zelfs als medicijn. Volgens de bijsluiter waren deze ‘Opregte Maag-Kruiden’ het ideale middel tegen vele kwalen. Zeker is wel dat het brouwsel de schippers warm hield op hun soms steenkoude overtocht van Amsterdam naar Friesland over de Zuiderzee.

In 1864 is Anjenette Joustra, nadat haar man op veel te jonge leeftijd was overleden, aan het Kleinzand 32 te Sneek begonnen met het op grotere schaal maken van Beerenburg. Zij deed dit met de kruiden én de receptuur van Hendrik Beerenburg onder de naam WEDUWE JOUSTRA BEERENBURG. Het speciaal voor haar samengestelde pakket met dertig kruiden liet zij vier weken trekken op een zachte genever. De geur, de kleur en de smaak kwamen voor de volle 100% van de kruiden af.
In 2016 werden de aandelen overgenomen door Boomsma Distilleerderij (1883) uit Leeuwarden, ook al zo'n oeroud degelijk familiebedrijf. Verder veranderde er niets. Business as usual, zouden de Engelsen zeggen.

Nu, bijna 160 jaar later, maken ze in Sneek nog steeds de Beerenburg met de kruiden van de oorspronkelijke receptuur. En met een beproefde medicinale werking, want de bijsluiter zegt nog steeds: “Het is verstandig iets van dit medicijn in te nemen voordat men denkt onwel te worden”.

Veel meer informatie is hier te vinden.

No comments:

Post a Comment